Quantum Healing

Astazi am terminat de citit Quantum Healing, o carte de Deepak Chopra. Mi-a fost recomandata de o persoana cu credibilitate (mersi!) si o recomand ei eu cu caldura mai departe (desi poate fara credibilitate).

Mesajul principal in carte este ca mintea si corpul (bodymind) sint legate intre ele, si conectate la restul mediului inconjurator de un cimp ascuns pe care el il numeste „inteligenta”. Exemplul dat este ca, desi astazi stim cum creierul interactioneaza cu restul corpului (prin peptide si neuropeptide), inca nu stim de ce si cum apar gindurile care pornesc si controleaza tot procesul. Ideea asta, relativ simpla si de bun simt, are implicatii de la medicina pina la religie (desi el s-a prins ca nu e indicat si nu se baga in religie). „Inteligenta” asta poate fi inteleasa si, daca esti super tare, controlata, prin meditatie.

In general, eu sint relativ sceptic la carti din astea New Agey. Tema e foarte usor de abuzat (cum poti sa masori toate chestiile astea?) si e plina lumea de „experti”. Dar Chopra ramine, in general (vezi mai jos), de latura buna a stiintei. E medic educat in America si a profesat medicina in America o bucata mare din cariera (citi dintre restul „expertilor” au fost directori de spital?). Exemplele pe care le da in carte sint aproape toate din medicina, in general pe tema cum poti sa influentezi vindecarea unei boli prin starea mentala (si inversa: cum poti sa o inrautesti). Desi pagina lui de Wikipedia zice altceva, in carte nu zice nicodata ca el poate garanta vindecarea cuiva. Doar ca exista un nivel in medicina pe care nu-l intelegem si uneori asta se vede in evolutia cite unui pacient care, din motive care nu-s totdeauna clare, s-a prins cum functioneaza treaba. E super cinstit si da exemple si de studii cu rezultate negative. Faptul ca scrie cu o nota realista, cu multe exemple medicale reale, si cu un limbaj modern si tehnic (dar simplu) ii da, dupa mine, credibilitatea de care avea nevoie tot cimpul asta.

Evident, nimic nu e perfect:

  1. Insista sa lege teoria lui de fizica cuantica, pe care oricum nimeni nu o intelege (Richard Feynman). Din cauza asta a iesit un titlu cam bullshit, si niste metafore din cind in cind fortate. Dar, daca le iei pur si simplu ca metafore, e Ok. Ceva paralele interesante exista ce-i drept intre String Theory (cum se traduce asta un romana?) si textele vechi indiene, care spun, de exemplu, ca totul a inceput cu un sunet sau vibratie primordiala din care s-a format tot.
  2. Dupa cum zice pagina lui de Wikipedia, cind a inceput sa ocupe mai serios de treaba asta, in contextul unei clinici de Ayurveda, a fost asociat cu niste personaje mai dubioase si au fost niste chestii financiare mai ciudate. Dar no, omul cit traieste invata, si se pare ca el s-a prins pina la urma.

Per global, merita clar citita. Mi-e mi-a picat tare bine si m-a facut sa ma gindesc.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s