Scott Jurek + James Wilks

Astazi, datorata lui L, am fost la o conferinta de nutritie, unde au fost invitati Scott Jurek si James Wilks. Amindoi meseriasi.

Jurek a facut un rezumat al cartii lui de-abia publicate, Eat & Run, care merita citita. Macar ca sa vezi ca si un meserias care a fost votat in top 8 al celor mai buni alergatori ai tuturor timpurilor, inca mai are indoieli. A zis putine lucruri care nu sint in carte dar, chiar la sfirsit, a vorbit despre planul lui de nutritie: 50-60% carbs, 20-30% grasimi bune si 20% proteine. Toate luate din plante. Chestii ce nu stiam: poti sa pui ulei de flaxseed si protein powder naturala din orez brun si linte de la Whole Foods in smoothies. Si nu ies gretoase (asta trebe verificata). In timpul unei curse lungi (adica ultramaraton) trebe mincate atitea grame de carbohidrati/ora cit iese 0.7 x greutatea ta in kg. Un alergator de ultramaraton consuma 5000 de calorii pe zi in timpul cursei. Guacamole e „best food on Earth” si daca esti la cursa cu indieni Tarahumara trebe sa ajungi primul la masa ca altfel prinzi numai cotoare de avocado in loc de guacamole.

Surpriza zilei a fost James Wilks. Daca va uitati la pagina lui de Wikipedia ati zice ca tipul intra clar in genul care a luat prea multe picioare in cap prea devreme. In schimb, tipul a facut o prezentare super stiintifica si super informativa despre nutritie. Per global, mai faina decit majoritatea prezentarilor pe care le-am vazut pina acuma. Atitea citate din JAMA si pubmed nu am vazut pina acuma intr-un singur loc. Istoria a fost simpla: tipul s-a accidentat in 2011 sau 12 si, daca tot nu se putea antrena, s-a apucat sa citeasca despre nutritie. Si-a facut o lista de ce-l intereseaza pe el ca si sportiv de performanta: sa se refaca repede, rezistenta, putere, sanatatea arterelor, „visual-motor skills”, minimizat toxine, si nu mai stiu ce. Si s-a apucat sa citeasca. In prezentare, a luat fiecare problema in parte si a analizat beneficiile dietelor (sau suplementelor) posibile pentru problema respectiva pe baza studiilor publicate. Concluzia a fost clara si nesurprinzatoare. Dar partea importanta e ca pina acuma asta a fost de departe cea mai buna prezentare de la cineva care poate sa faca un knockout cu un mawashi jodan. Un citat simpatic: „eating muscle to gain muscle makes the same sense as eating brain to get smart.” Alte chestii pe care nu le-am stiut: tipul care a cistigat competita aia timpita, „most powerful man” sau asa ceva, unde ridica butuci si butoaie, e un tip din Germania, vegan si cu master in psihologie (citatul de mai sus e al lui). Conform studiului care e inspectat oasele mai multor gladiatori (vreo 60), majoritatea gladiatorilor romani erau vegani sau vegetarieni. Carnea de pui din SUA e spalata in clorina, din care cauza e interzisa in UE de 15 ani. Suplementele de vitamine nu au nici un efect. Suplementul de ulei de peste „toxin free” are acelasi nivel de toxine (mercur etc.) ca si ala normal.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s