Windows 98 salveaza Thinkpadu

Post-ul asta e numai pentru geek-i.

Din motive de virus o trebuit sa reinstalez Thinkpadu lui L. No bun, am zis eu, ii usor: Thinkpad-urile au partitie de recovery asa ca treaba ii simpla. Intru in meniul ala, dau un custom recovery, ca sa pot scoate toate programele alea naspa, gen McAffee nu stiu ce, si Go. Pasul urmator: crapat tot procesul. Incep sa ma inervez: de ce pune cineva optiune de instalare customizata daca nu merge?. Rebootez ca sa vad cit de mare ii dezatrul si, bine-nteles, nu mai boot-eaza nimic, ca programul ala de recovery o apucat sa stearga master boot record-ul (MBR). No, asta o fost suficient ca sa ma inerveze bine.

Ce poti sa mai faci? Logic, pasul urmator a fost sa fac rost de un CD de XP. Dar evident ca CD-urile astea nu-s boot-abile, ca desteptii aia de la Microsoft asa s-or gindit ei ca daca vrei sa-ti instalez un sistem de operare, bine-nteles ca deja ai alt sistem de operare perfect functional pe calculatorul respectiv. Alti nervi.

Dupa o pauza de relaxare, m-am apucat sa caut prin rezerva strategica de CD-uri si am gasit: (a) CD-uri de recovery de la un Thinkpad mai vechi, (b) alt CD de XP, (c) un CD de Windows 98. Cu XP-ul am terminat repede, ca evident ca nu era boot-abil nici ala. CD-urile de recovery mi-au dat o speranta falsa: boot-at tot Ok, pornit programul de recovery perfect, ca sa crape mai incolo cind s-a prins „hopa, stai ca asta-i Thinkpad Lenovo nu din ala pur IBM”. Si a mai ramas CD-ul de Windows 98. Cu ultimele puteri boot-ez de pe el (merge!) ca sa vad ca crapa si asta ceva mai incolo ca-i lipsea driver de CD extern… DAR, meseriasii de vremea asa l-au facut ca a crapat intr-un terminal DOS. Asa ca am avut acces la comanda magica:

fdisk /MBR

Asta o resetat MBR-ul, care o avut ca efect ca laptopul o boot-at din nou, direct in partitia de recovery. Dupa asta, cu lectia invatata, l-am lasat sa reinstaleze cum o vrut muschii lui, fara sa mai schimb nimic.
Si asa m-o scos din cacao Windows 98.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s