Israel – ziua 5

Ziua 5 a fost excursia la Ierusalim. Pina acolo am mers cu un autocar vreo 2 ore. Autostrada trece chiar pe linga West Bank, care e separat de restul universului cu un zid beton (si la propriu si la figurat) de vreo 3m inaltime si „accented” din loc in loc cu turnuri de control ca in filmele de categoria B de la Hollywood. Altfel, orasele din West Bank arata exact la fel ca si restul Israelului:

West Bank

Turul in Ierusalim a inceput cu o certa intre ghid (evreu) si unul dintre grad students trimis de organizatori (arab). Ghidul a facut ceva comentariu ca musulmanii au distrus ceva biserici acuma vreo mie de ani, la care studentului i-a sarit mustarul instantaneu. Observatia facuta de arab, destul de logica altfel, a fost ca Isus e recunoscut in Coran ca si profet deci, teoretic, n-au voie sa se atinga de biserici. Cum in zilele anterioare am stat aproape complet intre evrei, restul zilei am stat cu studentul arab, ca sa aud si punctul lui de vedere. Tatal tipului e unul dintre putinii profesori universitari arabi de sociologie si studiaza problemele arabilor din Israel. Asa ca juniorul avea tot felul de statistici si citate interesante: inainte de 1948 in Israel arabii erau 70% din populatie; acum sint 20% ca si cetateni de mina a doua intr-un stat declarat oficial stat evreu. Marea majoritate a studentilor arabi care termina o universitate nu isi gasesc de lucru. Conform profului, „un arab primeste 2 certificate la terminare: o diploma si un certificat de somer.” Cind l-am intrebat daca ar fi de acord totusi sa traiasca in Israel daca toate problemele astea ar fi rezolvate a raspuns „clar ca da”. Parerea lui e ca majoritatea arabilor nu au prententii teritoriale ci doar egalitate in drepturi cu evreii. Altfel tipul super normal: downloadeaza filme si seriale de pe net, mare fan Smallville, etc.

No bun, pina la urma certa studentului cu ghidul s-a lasat fara victime si am putut sa ne continuam turul. Turul a inceput in cartierul evreiesc, foarte asemanator cu cartierul evreiesc din Girona, poate ceva mai mare. Spre deosebire de Girona, asta e plin de oameni care chiar locuiesc acolo si care ii dau un aer de oras normal, de la aprozare la copii care joaca fotbal pe strada:

Jewish Quarter

Intre cartierul evreiesc si cel musulman e Temple Mound, adica dealul pe care istoria zice ca a fost templul evreilor cel mai important si legenda zice ca urmeaza sa se construiasca altul. In zilele noastre, fix pe acelasi loc e o moscheie, considerata de musulmani ca una dintre cele mai importante (poza mai jos). Vedeti problema evidenta.

Temple Mound

Ceva mai la dreapta de moscheie e Western Wall, singura constructie ramasa in picioare din complexul arhitectonic care includea templul:

Western Wall

Ignorind turistii, locul e plin de evrei religiosi care vin sa se roage aici. Din motivul asta, zidului i se mai spune Wailing Wall (zidul plingerii), fiindca asta a fost impresia englezilor care au vazut prima data stilul extrovertit de rugaciune al evreilor ultra religiosi. Evreilor nu le place numele asta.

In cartierul crestin am mers pe Via Dolorosa sau mai exact pe aproximatia moderna a Viei. Acum arata in general ca un bazar fara nici o semnificatie religioasa:

Via Dolorosa

Via Dolorosa se termina, logic, in locul crucificarii, unde astazi este o biserica de toata jena. Practic toate denominatiile crestine care au fost pe faza si-au pus amprenta rapid pe ce au prins in biserica, ceea ce face ca fiecare colt se fie decorat intr-un stil diferit. Unul dintre putinele locuri care mai pastreaza ceva demnitate e piatra pe care a fost asezat Isus cind a fost dat jos de pe cruce:

Stone

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s