Epopeea uleiului de masline

Astazi am fost cu Laura in Reus la un tirg de ulei de masline unde s-a lansat noul ulei de anul asta. Pe linga pret (de vreo 3-4 ori mai ieftin ca in magazin), faza cea mai faina e ca poti sa gusti uleiul pe piine ca sa fii sigur ce cumperi. No bun, pita asta cu ulei pe care am tot mincat-o acolo combinata cu curbele de pe drumul de intoarcere a fost o combinatie departe de optim… Clar nu mai imi trebe sa vad ulei citeva zile. Dar asta e un detaliu. Important e ca ne-am luat un ulei beton si ne-am prins un pic cum ii treaba cu un ulei de calitate.

Pe linga „degustarile” noastre de pita cu ulei, am fost si la o demonstratie de degustare de ulei de masline tinuta de un meserias, degustator oficial de uleiuri. Ne-a dat sa degustam (cum se degusta e o intreaga poveste) 3 uleiuri in ordine crescatoare a calitatii si ne-a explicat la ce trebuie sa ne uitam. Chestii pozitive: gust de fructe, gust amar (prea mult nu e neaparat bun), gust picant sau dulce (in functie de tipul de maslina). Chestii negative: gust otetit, de umed sau putrezit. Surprinzator, chiar ne-am prins de chestiile astea, unele (putine) chiar inainte de sa ni le explice. Intre uleiuri, meseriasul ne-a umplut de informatii utile care merita impartite cu restul lumii:

1) Ne-a explicat care e diferenta intre calitatile de ulei: cea mai tare e „extra virgin” care inseamna ca uleiul e facut prin stoarcere mecanica (nimic chimic) doar din masline culese direct din pom. A doua calitate, „virgin”, e ulei facut tot prin procese mecanice dar aici se accepta masline cu mici defecte. Daca din cauza maslinelor sau a procesului de fabricatie uleiul are defecte majore, atunci intra la a treia categore, ulei „rafinat”, care e curatat prin rafinare chimica inainte de vinzare. Mai era o categorie, dar deja nu m-a mai interesat ca era clar. Concluzia ca e ala „extra virgin” e totdeauna mai bun. Cind o experta din audienta (Laura) a insistat si a intrebat care e cel mai bun pentru gatit, meseriasul a raspuns dupa zimbetul stil „copii astia…” ca ala extra. Pe linga motivele de mai sus, uleiul extra virgin rezista si mai bine la temperaturi inalte deci poate fi folosit repetat fiindca se distruge mai greu decit celelalte uleiuri.

2) Daca problema cu calitatea e clara, ramine problema tipului de maslina care e clar subiectiva. Tipul s-a concentrat pe 2 tipuri: maslina tipica din Catalunia, „arbequina” si maslina tipica din Andalucia, „piqual”. Uleiul din maslina catalana e mai dulce si are de obicei gust de fruct (mar) in timp ce cel din Andalucia e mai amar si mai picant (de aici si numele maslinei). Care iti place e subiectiv.

3) A intrebat la sfirsit cineva daca e adevarat ca reziduurile care se depun pe fundul sticlei indica un ulei de proasta calitate. Raspunsul: nu neaparat. Reziduurile astea sint de fapt parte din compozitia uleiului (bucati mici de simbure etcetera) si au o contributie importanta la gustul uleiului. De aia majoritatea cumpara uleiul care e proaspat nefiltrat tocmai ca sa pastreze chestiile astea si sa nu-i afecteze gustul. Problema e ca depunerile astea in timp se descompun si afecteaza negativ calitatea uleiului. De aia e bine ca uleiul nefiltrat sa se consume mai repede de 5-6 luni de la data fabricatiei si cel filtrat mai repede de 1 an.

4) Uleiul trebuie pastrat la intuneric tot timpul fiindca lumina ii schimba compozitia si trebe consumat cit de repede dupa deschiderea sticlei fiindca se oxideaza.

5) Alta intrebare a fost daca aciditatea scazuta (la unele uleiuri valoarea aciditatii apare pe spatele sticlei) indica un ulei de calitate. Raspunsul: tot „nu neaparat”. Intra-adevar, un ulei bun are acidate mica de la mama lui dar aciditatea poate fi usor modificata chimic dupa fabricatie si scazuta cit vrea muschii producatorilor. Cica multe firme mari fac treaba asta. In plus, acidatitatea nu are deloc legatura cu gustul uleiului, care pina la urma e factorul principal in stabilirea calitatii unui ulei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s